Olika bingospel

Det finns alltså tre stycken grundtyper av bingospel, tre stycken som vi spelar olika bingovarianter på i Skandinavien. Här kommer vi att beskriva dessa tre bingospel så att du lätt känner igen dem när du spelar på Internet eller i en bingohall.

KLASSISK BINGO

Detta är den absolut vanligaste grundtypen av bingospel som vi spelar här i Sverige. När man spelar den så är målet att få fem nummer i rad som blir markerade, antingen vågrätt, lodrätt eller på diagonalen. Alltså de allra mest basala reglerna som finns för bingo överhuvudtaget. Bingobrickan som man köper för att spela med har 25 olika nummer slumpmässigt utvalda mellan 1 och 75. Den spelare som först får fem i rad ropar BINGO! Och vinner då hela omgången, en spelomgång avslutas efter att en spelare fått bingo, om flera får samtidigt så slutar spelet även där.

VARIANTBINGO

Här kommer du att upptäcka att den största skillnaden mellan att spela Klassisk bingo och Variantbingo är att det i Variantbingo sker fem stycken olika dragningar innan spelet är slut. Det blir alltså som fem stycken spelomgångar i en spelomgång, låter det krångligt? Det är det inte, här kommer förklaringen. På samma sätt som när du spelar Klassisk bingo så går det att få Bingo både vågrätt, lodrätt och på diagonalen. Men eftersom man spelar fem spelomgångar i en så ökar dina chanser att få Bingo på en och samma bingobricka. Om du ska få Bingo och därmed vinna när du spelar Variantbingo så gäller det att du får följande:

Första spelomgången 1 markerad rad

Andra spelomgången 2 rader markerade

Tredje spelomgången 3 rader markerade

Fjärde spelomgången 4 rader markerade

Femte spelomgången 5 rader markerade

I och med detta så kan alltså en och samma spelare vinna flera omgångar på samma bingobricka.

MÖNSTERBINGO

Den tredje grundtypen av bingospel är alltså det som kallas för Mönsterbingo. När man spelar Mönsterbingo så ska man för att vinna få ett mönster markerat på sin bricka med hjälp av numren. Mönstret är alltid förutbestämt och oftast markerat på brickan så att du ser vad det ska bli. För att få Bingo ska man alltså få mönstret markerat, inte fem i rad (om inte mönstret är bokstaven I till exempel). Mönstret kan vara lite allt möjligt, allt från siffror och bokstäver till enklare bilder och symboler, det kan vara allt från en blomma till ett hjärta eller en fjäril.

-